Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

REFUGE PROJECT στη Μήλο


Κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το υπόσκαφο καταφύγιο στον Αδάμαντα της Μήλου, προοριζόταν στο να προστατέψει ό,τι πιο πολύτιμο, την ανθρώπινη ζωή.
Πιο συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε μετά από απόφαση εκείνων που έθεσαν την ανθρώπινη ζωή σε απόλυτη επισφάλεια, υπό τις διαταγές δηλαδή του Γερμανικού στρατού κατοχής. Εβδομήντα χρόνια μετά την κατασκευή του, εικαστικοί καλλιτέχνες έρχονται να το κατοικήσουν συμβολικά, προστατεύοντας εντός του άλλες αξίες, εκείνες που είναι εφικτό να αναδειχτούν σε μία εποχή η οποία φέρει τη γνώση των εγκλημάτων ενός πολέμου: τις αξίες του βίου, στη διάκρισή τους από αυτές μιας προστατευμένης σε ένα πολεμικό καταφύγιο «γυμνής ζωής», συνεπακόλουθα τις αξίες της ελευθερίας της βούλησης και της συνδιαμόρφωσης των ορίων της και, επομένως, της ίδιας της επιθυμίας και της εκπλήρωσής της.
Πρόκειται για τις αξίες που -έστω φαινομενικά- διατρέχουν το σύγχρονο βίο στους τόπους της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στις διάφορες μορφές της και των ατομικών δικαιωμάτων που αυτή διασφαλίζει.
Στο πλαίσιο μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Αδάμαντα της Μήλου, που σκοπό έχουν να αναδείξουν τις αθέατες πλευρές του νησιού, παρουσιάζεται η εικαστική έκθεση refuge project. Η έκθεση περιλαμβάνει τις εικαστικές επιτόπιες (site specific) παρεμβάσεις 19 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο υπόγειο πολεμικό καταφύγιο του 2ου


Η Επιμέλεια και ο σχεδιασμός του project και της έκθεσης είναι των εικαστικών Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου και Νίκου Ποδιά, που το 2011 -2012 πραγματοποίησαν, με μεγάλη επιτυχία, το sanatorioproject ένα εικαστικό σχεδίασμα με αντικείμενο τη φθορά, για το πρώτο Σανατόριο ύψους, στα Χάνια Πηλίου. http://sanatorioproject.blogspot.gr/.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αγγέλου Ελένη, Βενετόπουλος Μπάμπης, Βιδάλη Αθανασία, Γεροδήμος Βασίλης, Ζέρβα Μπέτυ, Ηλιάκης Μάριος Σέργιος, Θεοδώρου Λίνα, Καναρέλης Νίκος, Κεντόνης Αχιλλέας, Κώτση Τίνα, Λύρα Ελένη, Μπουρίκα Μαρία, Παπαχαραλάμπους Μαρία, Πάσχου Ισιδώρα, Ποδιάς Νίκος, Σαββίδης Γιάννης, Χατζηνικολάου Μαρία - Ανδρομάχη, Χριστόπουλος Κώστας, Schütz Richard.
Επιμέλεια - σχεδιασμός: Χατζηνικολάου Μαρία – Ανδρομάχη, Ποδιάς Νίκος.
Τηλ. Επικοινωνίας: 6932246076 (Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου)
REFUGE PROJECT
Η απειλή από εξωτερικούς παράγοντες επιβάλει την ανάγκη για προστασία.
Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013, 8.30 μ.μ.
5 Ιουλίου - 31 Αυγούστου 2013
Ωράριο λειτουργίας: 10.00-14.00 και 18.00-21.00

Καταφύγιο το [katafíjio] Ο42 : 1α. τόπος όπου καταφεύγει κάποιος, όπου πηγαίνει για να προστατευτεί από κπ. κίνδυνο ή για να αποφύγει κάποια δυσάρεστη κατάσταση: Οι απρόσιτες βουνοκορφές ήταν το ~ των κλεφτών και των αρματολών. Όταν ξέσπασε η μπόρα βρήκαμε - κάτω από ένα υπόστεγο / σε ένα ερημοκλήσι. Οι αντίπαλοι του στρατιωτικού καθεστώτος ζήτησαν - σε άλλα κράτη, για να αποφύγουν τις διώξεις. Tο εξοχικό σπιτάκι μου είναι το ~ από τη βοή και το άγχος της πόλης. || υπόγειος χώρος, ειδικής κατασκευής, για την προστασία των στρατιωτών ή των αμάχων: Όταν άρχιζαν οι βομβαρδισμοί τρέχαμε στα καταφύγια για να σωθούμε. Aντιαεροπορικό, για προστασία από αεροπορικές επιθέσεις. Aντιατομικό ~, για προστασία από επίθεση με ατομικά όπλα. β. μικρό οίκημα σε βουνό, όπου μπορούν οι ορειβάτες να διανυκτερεύσουν ή να προστατευτούν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. || ~ θηραμάτων, προστατευμένος χώρος όπου συγκεντρώνονται θηράματα. 2. (μτφ.) α. πρόσωπο στο οποίο καταφεύγουμε, από το οποίο ζητούμε βοήθεια και προστασία: H αγκαλιά της μάνας / η μάνα / η οικογένεια είναι το ασφαλές - του παιδιού. Tο καταφύγιό του, όταν είχε χρέη, ήταν πάντοτε ο αδελφός του. || Ο Θεός είναι το - του πιστού. β. χρησιμοποιώ κτ. ως μέσο για να δώσω λύση σε κτ. που με βασανίζει ή για να βρω ανακούφιση: H μεταφυσική πίστη είναι ένα ~ από το φόβο του θανάτου. Στα βιβλία / στην ποίηση βρήκε το ~ που ζητούσε.
[λόγ. < αρχ. καταφύγιον υποκορ. του καταφυγή σημδ. γαλλ. refuge, abri]
από το Λεξικό Τριανταφυλλίδη
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου