Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του ζωγράφου Γιώργου Μήλιου


Η έκθεση «Ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία και σχέδια από το 1960 έως το 2013» είναι αφιερωμένη στο έργο του διακεκριμένου ζωγράφου και τέως καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιώργου Μήλιου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται εκατό και πλέον αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, καθώς και μια σειρά επιλεγμένων χαρακτικών και σχεδίων της πενηντάχρονης καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου.
Ο Γιώργος Μήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ με υποτροφία σαν πρώτος επιτυχών, απ' όπου αποφοίτησε το 1962 με 5 επαίνους. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Beaux Arts, με χαρακτική και λιθογραφία. Εργάσθηκε επί τέσσερα χρόνια ως ζωγράφος-συντηρητής στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και στη Μονή του όρους Σινά. Το 1985 διορίσθηκε ως λέκτορας στο ΕΜΠ, το 1988 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1996 με μετάκληση έγινε καθηγητής της χαρακτικής στην ΑΣΚΤ.
Η ενστικτώδης ζωγραφική του Γιώργου Μήλιου σηματοδοτεί μια δράση εν εξελίξει, μια εναργή διαδρομή στον κόσμο των συναισθημάτων, με την αγωνία του να δώσει στο φανταστικό μια αίσθηση ορατότητας. Επίμονα, σε όλες τις περιόδους του έργου του, αλλάζει σχήματα και φόρμες επιχειρώντας να κατακτήσει μια μυστηριακή και πολύπλοκη δυναμική έκφρασης. Ίσως γιατί αναζητά την υπέρβαση της πραγματικότητας για να αγγίξει μια άλλη πιο ελπιδοφόρα αλήθεια του κόσμου. Επίσης εκείνο που τον απασχολεί επίμονα είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των ζωγραφικών σημείων και του κενού χώρου, αντλώντας, ίσως, τα ερεθίσματά του από την κινέζικη φιλοσοφία του «ζεν».


Ο Μήλιος, εξάλλου, υποστηρίζει «ότι στην Κινεζική ζωγραφική μια κηλίδα από μελάνι μοιάζει μ' ένα βράχο που πέφτει από βουνό.» Η εκλεπτυσμένη αυτή αίσθηση, ανάμεσα στο πραγματικό και το μη συγκεκριμένο, ερεθίζει τη δημιουργική του φαντασία. Ο γρίφος κυριαρχεί στο έργο του αφού δεν μας επιτρέπει να αντιληφθούμε την ακρίβεια της σκέψης και το βάθος των αισθημάτων του. Έτσι, δεν μας προσφέρει μια μέθοδο ανάγνωσης αλλά αμέτρητους τρόπους διερεύνησης, όπου τα ίχνη μπορούν να σημαίνουν κάτι πέρα από αυτό που δείχνουν.
Την έκθεση συνοδεύει πλούσια εικονογραφημένη ομότιτλη έκδοση με κείμενα των Βλάση Κανιάρη, Χρόνη Μπότσογλου, Αλέκου Φασιανού, Θανάση Μουτσόπουλου, Θεοδόση Μήλιου, Τάκη Μαυρωτά, καθώς και του ίδιου του καλλιτέχνη. Την επιμέλεια τόσο της έκθεσης όσο και της έκδοσης έχει ο ιστορικός της τέχνης Τάκης Μαυρωτάς.

Info:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΛΙΟΣ
Ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία και σχέδια από το 1960 έως το 2013
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς
7 Ιουνίου – 28 Ιουλίου 2013
Εγκαίνια: 6 Ιουνίου 2013
---------------
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τον ζωγράφο στις ακόλουθες ημερομηνίες:
Κυριακή 16 Ιουνίου 2013, ώρα 12:00
Κυριακή 30 Ιουνίου 2013, ώρα 12:00
Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο €2.
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου